Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Błąd po próbie wgrania query

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedy wykonuję zapytanie, które jest niżej w Navicat, pojawia się błąd, który jest niżej. O co w tym chodzi?

UPDATE player.mob_proto SET exp=exp*10000 ;
UPDATE player.mob_proto SET exp=exp+1000 ;

Wyskakuje błąd o ten.

[SQL]UPDATE player.mob_proto SET exp=exp*10000 ;
[Err] 1264 - Out of range value for column 'exp' at row 1

Co to może oznaczać? Próbuję raty na terenza wgrać, a tu niespodzianka.
Nieważne, jaką liczbę podstawię w exp* (bo +1000 działa) oprócz liczb, które nie są ani pierwsze ani złożone nie działają (1 i 0 działa, ale np. 1000, 9501 nie).

wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

Opublikowano

Mob_proto na plikach terenza nie edytuje się w mysql. U terenzo na game 34k item_proto i mob_proto jest zawarte w plikach .txt - znajdują się one w : /usr/home/mt2/db . Jeśli chcesz coś zmieniać to musisz je sobie sciagnać i otworzyć excelem z pakietu office. Tam bardzo łatwo możesz sobie pomnożyć expa. Potem tylko zapisujesz juz zmieniony plik mob_proto.txt i podmieniasz w ftp.

Opublikowano

O jejku. Sprawdziłem mob proto i ile tu liter! Jak tu ustawić doświadczenie, by było pomnożone?

EDIT: Chyba w exp. Ale to trzeba byłoby ustawiać exp do setek mobów..

Opublikowano

Hmm jakby ci to wytłumaczyć. Znajdź sobie tabelkę w której jest exp - nie powinieneś mieć z tym problemu ponieważ mają takie nazwy , że łatwo się domyślić. Potem patrzysz sobie pod jaką nazwą kolumny w excelu to się znajduje (w excelu masz nazwy kolumn jako litery i cyfry) - dla przykładu załóżmy że exp znajduje się w kolumnie nazwanej przez excela Z.

Tworzysz sobie nową kolumnę gdzieś z boku gdzie nic nie ma i wpisujesz tam funkcję 

=Z2 *1000

Teraz łapiesz sobie myszką za dolny prawy rożek tego rekordu w tabeli i przeciągasz w dół do samego końca tam gdzie ci się kończą rekordy.

Powinno ci obliczyć pomnożony exp dla każdego mooba.

Żeby teraz ci ten przemnożony exp działał robisz tak:

- zapisujesz ten plik

- otwierasz go ponownie

- kopiujesz sobie te wartosci z nowo utworzonej kolumny którą wcześniej zrobiłeć

- wklejasz je do poprzedniej kolumny ( w moim przypadku Z) zamiast tych starych wartości

- zapisujesz jako plik mob_proto.txt

- wrzucasz do ftp zamiast starego pliku mob_proto.txt

Pamiętaj aby otwierać mob_proto.txt w excelu!!!

Opublikowano

W pierwszym rekodzie napewno wpisałeś =Z2(nazwa tabeli) *1000? Zawsze przed jakas funkcja musi być znak = .

A wszystko zaczales robic na nowej czystej kolumnie tak jak ci mówiłem?

Opublikowano

Oj, teraz poprawiłem. W niektórych miejscach było w tej kolumnie 0 expa. W niektórych nawet kilkaset tysięcy, np. 562. Sprawdź na SS, czy mam dobrze. Jak tak, to kontynuuję.

Co do załącznika - czysty. Nawet mam tu skan, gdyby ktoś nie wierzył: https://www.virustotal.com/pl/file/8622b010082074910690ec5e06d60f1e2c2166b46c830a51500369120ab3949b/analysis/1421845754/

Teraz ponownie uruchamiam program (albo zapisuję) i te wartości wklejam do kolumny z EXP, a tamtą kasuję?

Opublikowano

Załącznik chyba zniknął. Już daję link może. Skan jest wyżej. mcej9ckqei3h.png

Teraz ponownie uruchamiam program (albo zapisuję) i te wartości wklejam do kolumny z EXP, a tamtą kasuję?

Opublikowano

Załącznik chyba zniknął. Już daję link może. Skan jest wyżej. mcej9ckqei3h.png

Wydaje mi się że jest okej. Zapisz teraz ten plik a potem otwórz go jeszcze raz i skopiuj to co ci wyszło i zamień wartości w tabelce z expem na to co ci wyszło w twojej.

Ja podałem Z dla przykładu bo nie jestem na 100% pewien czy to w kolumnie Z był exp. Sprawdź jak jest podpisana na wszelki wypadek.

Opublikowano

Zaznacz wszystkie rekordy z kolumny którą zrobiłeś i wklejasz do komórki Z2 , powinny ci się wszystkie w dół uzupełnić tymi nowymi wartościami które stworzyles.

Opublikowano

Drop yang to robisz tak samo, tylko że mnożysz tabelke z yangami zamiast z expem.

Szanse na drop przedmiotu z bossów, metinów itp. To już ustawiasz w innym pliku , nie w item_proto jeśli myślę o tym samym co ty :D

Drop yang zwiększa sie zupełnie tak samo jak exp tylko w dwóch kolumnach na raz, są to tabelki X i Y

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...